Większość technik rozciągania spotykanych w Internecie jest kontrowersyjna, a nadmierne rozciągnięcie wcale nie sprzyja zawodnikom, szczególnie dyscyplin bazujących na sile i mocy mięśni. Rozciąganie przed treningiem jest archaiczną metodą spotykaną w starszych książkach i niestety także w wielu poradnikach publikowanych w serwisie YouTube. [...]
[...] dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of Neurology, [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), [...]
[...] z najważniejszych biochemicznych szlaków wątrobowych w wątrobie to te, które syntetyzują metioninę i S-adenozylometioninę (SAM) poprzez metylację homocysteiny. Niestety, w badaniach naukowych wykazano, iż podawanie etanolu upośledza szlak, w którym uczestniczy syntaza metioniny (oraz witamina B12), ale w drodze kompensacji zwiększa aktywność [...]
[...] Trenbolone może mieć negatywny wpływ na większość narządów, w tym nawet układ nerwowy, może również indukować zmiany zachowania i unikanie kontaktów społecznych. Referencje, badania, literatura: Shaozhi Zhang i in. Effects of 17β-trenbolone exposure on sex hormone synthesis and social behaviours in adolescent mice [...]
[...] dawki EPA i DHA (3,36 g/d) lub placebo wykazało, że osoby otrzymujące kwasy z rodziny omega-3 osiągnęły niższy postęp w przyroście blaszki miażdżycowej. Biorąc pod uwagę badania, przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach, istnieje silne wskazanie do zmniejszenia podaży kwasów omega-6, a zwiększenia ilości kwasów z grupy omega-3. [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
[...] poznawcze. Tematy związane ze zdrowiem, odżywianiem i sprawnością fizyczną omawiane przez Arnolda Schwarzeneggera dostarczają wiedzy i motywacji wielu ludziom na całym świecie. *Źródło badania, na którym opierał się Schwarzenegger: https://aacrjournals.org/cancerres/article/82/22/4164/710131/An-Exercise-Induced-Metabolic-Shield-in-Distant
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Cytowane badanie potwierdza korzyści płynące ze spożywania śniadania w promowaniu zdrowia układu krążenia. Referencje, badania, literatura: Kylie J Smith i in. Skipping breakfast: longitudinal associations with cardiometabolic risk factors in the Childhood Determinants of Adult Health Study [...]
[...] więcej niż kilku kilometrów było szkodliwe, ale naprawdę dobrze powinno się przemyśleć bieganie długodystansowe. Wcale nie jest ono zdrowe, jak powszechnie głosi się w Internecie. Referencje, badania, źródła naukowe: Edward Koźluk, Grzegorz Opolski Migotanie przedsionków https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/984,migotanie-przedsionkow
[...] witaminy E do diety spowalnia postęp choroby Alzheimera i chroni starszych pacjentów przed infekcjami dróg oddechowych. Witamina E a atopowe zapalenie skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział stresu oksydacyjnego w patologii chorób skóry o podłożu immunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Szacuje się, że na [...]
[...] kg). Zatem jego masa ciała jest nieco niższa niż podczas kariery w Strongman. Przed przystąpieniem do testów Brian Shaw wspomniał, że są one dokładniejsze niż w przypadku badania składu ciała metodą Dexa pod kątem zawartości tkanki tłuszczowej. Wielokrotnie je wykonywał tą metodą, przed i po transformacji. Badanie wykazało, że Brian Shaw [...]
[...] Konieczne jest włączenie mobilizacji, które pozwolą pogłębić ruch. Trening natomiast powinien być dostosowany do możliwości osoby trenującej. Podobnie powinny być wykonane badania choćby parametrów funkcji serca czy krwi. Referencje: American Chiropractic Association. “Back Pain Facts and Statistics” Harvard Health Publishing. “Want a stronger [...]
Branża fitness co chwilę odsłania przed nami nowinki techniczne, które mają na celu usprawnić nasze ciało i spowodować, że podejmowany wysiłek będzie dużo efektywniejszy. Zazwyczaj, do nowości mają dostęp w pierwszej kolejności sportowcy elitarni, którzy chcą być o krok przed konkurencją, łapiąc się dosłownie wszystkiego. To, co sprawdza się w [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Choroby układu krążenia można nazwać cichym zabójcą. Wynika to z tego, że niekiedy nie dają zbyt wielu objawów aż do pierwszego zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie [...]